Kävlinge

SD-profil startar nytt parti

Sverigedemokraternas profil i Kävlinge Kenneth Sandberg har valt att lämna partiet. Anledningen är att partiets invandringspolitik inte är tillräckligt restriktiv.

Nu har han och andra avhoppare i Kävlinge bildat partiet Kävlingebor och tänker ställa upp i höstens kommunalval. Kenneth Sandberg anser att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fört partiet i fel riktning.

– Ja, han personifierar den nya inriktningen. En harmlös framtoning där han gärna tonar ner Sverigedemokraternas huvudfråga, nämligen invandringspolitiken, säger han.

Sverigedemokraterna är ett förhållandevis stort parti i Kävlinge. Det är det tredje största partiet med sex mandat av de 45 i fullmäktige. Kenneth Sandberg själv har varit en stor profil för partiet i kommunen. Han sitter med i kommunstyrelsen och har fram till nu alltså varit ordförande för Sverigedemokraterna i Kävlinge.

Han säger att 90-95 procent av de aktiva Sverigedemokraterna i kommunen har valt att hoppa av partiet. I stället har de nu bildat ett nytt lokalt parti, partiet Kävlingebor, som ska ställa upp i höstens kommunalval.

Det är tydligt att det finns en djup spricka mellan Kenneth Sandberg och Sverigedemokraternas partiledning. Han anser att partiledningen rensat bort medlemmar med avvikande åsikter – i synnerhet de som velat ha en mer restriktiv invandringspolitik.

– Tyvärr är toppstyrningen det enda som partiet kopierat från Dansk folkeparti i Danmark. Under årens lopp har man städat bort oerhört många starka resurser , säger Kenneth Sandberg.

Sverigedemokraternas pressekreterare Sven-Olof Sällström säger att Kenneth Sandbergs avhopp inte var överraskande. Avhoppet påverkar partiet negativt inför kommunalvalet i Kävlinge men inte på riksplanet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista