Malmö

Parkeringsplats blir potatisland

Intresset för att odla grönsaker ser ut att vara rekordstort just nu. Därför har Malmös kommunala fastighetsbolag bestämt sig för att riva upp asfalten på en parkeringsplats i Seved för att utöka möjligheterna till urban odling.

– Här ska alltså odlingsytan breda ut sig, detta just nu en yta som inte används till någonting just nu och föreningen "Barn i stan" har velat ha större ytor och ge fler möjlighet att vara med att odla, säger Rober Rosenkvist, områdetsutvecklare på MKB.

Och i dag har man börjat fräsa upp asfalt där det tidigare varit en parkeringsplats. Men de gör också om en gräsyta framför ett hus som fram till nu mest används för att rasta hundar på. Istället blir det plats för olika sorters grönsaker.

Intresset för att odla i Seved ser ut att också vara rekordstort. Inte mindre än åttio personer deltog nyligen på ett informationsmöte om de utökande möjligheterna till urban odling i området.

En av de som ska börja odla i vår är Guy Nylund.

– Jag ska odla kryddor tänkte jag, de enkla som citrongräs och persilja och kanske lite gräslök tänkte jag.

Är det en skön känsla att själv ha odlat det man har i maten?

– Ja, jag tror det, säger Guy Nylund.

Det är inte bara i Seved som intresset för att odla är stort. MKB är även på gång med urban odling i andra områden med bland annat i Rosengård.

De både hoppas och är beredda på att grannar till de gårdar som nu får möjlighet att odla blir avundsjuka och själva vill odla.

– Märker vi att intresset ökar så har vi redan nu prickat ut fler ställen som vi bestämt att man kan odla på, avslutar Robert Rosenkvist.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista