Eslöv

Miljonsatsning på praktik till unga

I Eslöv finns 288 arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år. Igår kväll bestämde sig kommunen för att lägga 3 miljoner på  100 praktikplatser till ungdomarna.

- Det innebär att vi nu kan sätta igång ett projekt där ska försöka stötta de arbetslösa ungdomarna i kommunen och ge dem möjlighet att pröva arbetslivet inom kommunen men också hjälpa till att skapa en plan för framtiden. Det är viktigt att en del börjar studera, säger Utvecklingschef Elsa von Friesen i Eslöv.

I Eslöv finns i dag den 27 april 288 arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år. Men kommen är rädd att den stiger kraftigt när skolorna slutar och de som tar studenten ska ut i arbetslivet.

100 av de arbetslösa ungdomarna kommer att erbjudas en tre månader praktik, antingen inom kommunen eller inom föreningslivet.

Förhoppningen är att de efter praktiken med hjälp av arbetsförmedlingen mer tydligt vet vad de vill göra. Jobba eller plugga.

Med de tillskjutna tre miljonerna kommer praktikanterna att anställas på halvtid i tre månader och tjäna drygt 4000 kronor. Flest platser kommer troligen att finnas i kommunen.

- Vi har ju kommunens 100årsjubileum, och där finns det ju mängder med arbetstillfällen, men även andra jobb som handlar om att göra kommunen snyggare ute i parker och liknande, säger Utvecklingschef Elsa von Friesen.

Patrick Barringe chef för arbetsförmedlingen i Eslöv, gläds åt satsningen och menar att det är en bra tid att satsa, på ett år har antalet inkomna lediga jobb till kontoret i Eslöv ökat med 177 procent.

 Det är också arbetsförmedlingen som motivera ungdomarna att söka praktikplatserna. Förhoppningsvis går de första till sina praktikplatser redan på måndag nästa vecka.

- Vi ska ha informationsträffar ihop med kommunen för att lansera det här och det är ju bra för ungdomarna att ha en färsk erfarenhet från arbetslivet när man söker jobb. Men ungdomarna ska också ha möjlighet att välja ganska fritt inom insatsen och det tror jag ökar intresset , säger Patrick Barringe.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista