Lund

Hundratals håller koll på firande

Valborgsfirandet i Stadsparken i Lund skiljer sig från det på andra håll. På fredag beräknas 15 000 personer komma dit för att fira siste april. Redan på förmiddagen börjar folk samlas till Sveriges största spontana picknick.

Från Lunds kommuns sida har man insett att man måste hjälpa till att organisera det hela, även om det är en spontan tillställning.

Kommunen anlitar ett fyrtiotal entreprenörer och 115 ungdomar från olika idrottsföreningar för att städa och hålla ordning i parken. Till det kommer en grupp frivilliga sjukvårdare och poliser och så vidare. Totalt är omkring 200 personer involverade.

– Vi försöker möta upp med en bra organisation och samordning, säger moderaten Tomas Avenborg som är ordförande i tekniska nämnden. Vi försöker se till så att parken slits så lite som möjligt trots att så många träffas och kanske konsumerar alkohol dessutom.

Polisen Johan Lindkvist bevakar Valborgsfirandet i Stadsparken för andra året i rad. Han tycker att det är en trevlig tillställning, även om det kan bli lite bråkigt framåt natten.

– Efter lite gott att dricka så kan man bli osams, eller somna och råka illa ut på grund av det, eller få för sig att förstöra någonting, säger han. Då får vi ju diskutera med människor om de ska gå hem eller förflytta sig på annat sätt.

– Men till skillnad från vad många tror är det ofta vi har en bra dialog med folk. De förstår, slutar Johan Lindkvist.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista