Skåne

Skånska kommuner fixar fler platser för flyktingbarn

Kommunerna i Skåne är nu närmare målet att ta fram 150 nya platser för ensamkommande flyktingbarn. På ett möte i Malmö under tisdagen fick de redovisa hur många barn de tar emot.

Migrationsverket räknar med att det kan komma uppemot 3 000 ensamkommande flyktingbarn i år till Sverige. Förra året kom 2 250. Många barn blir kvar i det som var tänkt som ett tillfälligt boende i ankomstkommunerna Malmö, Solna, Sigtuna och Mölndal eftersom det inte finns tillräckligt med platser i andra kommuner.

På ett möte i januari som ordnades av Region Skåne, kommunförbundet och länsstyrelsen sattes målet att kommunerna skulle ta fram 150 nya platser i år. I dag fick de redovisa hur det hade gått.

- Vi beslöt i kommunstyrelsen att teckna ett avtal om tolv platser, sa Cecilia Lind (S), kommunalråd i Eslöv när det blev hennes tur.

Regionrådet Rolf Tufvesson ropade upp kommunerna i bokstavsordning. De flesta var representerade och kunde berätta att de antingen redan har fattat beslut sedan tidigare om att ta emot flyktingbarn, eller att de planerar att göra det. Men för Malmö kommun är situationen fortsatt ansträngd. Där finns idag 294 flyktingbarn, varav 48 redan varit här så länge att de hunnit få uppehållstillstånd.

- Det kommer fortfarande fler än som flyttar ut, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), socialkommunalråd i Malmö.

Några kommuner i Skåne säger fortfarande nej, till exempel Landskrona och Burlöv. I Bjuv tvekar kommunledningen och i Åstorp finns inte resurserna, anser kommunalrådet.

- Man ska ha ett gruppboende för ensamkommande ungdomar som vi inte har lämpligt boende för. Sedan ska vi bygga en organisation som ska ta hand om dem, säger Ronny Sandberg (S), kommunalråd i Åstorp.

- Det är ju en resursfråga. Socialtjänsten knäar redan idag under de problem vi har i dag.

Regionrådet Rolf Tufvesson var nöjd efter dagens möte, även om det inte blev exakt klarlagt hur många nya platser som kommunerna lyckats ta fram. I flera fall redovisades platser som redan var beslutade sedan förut.

- Redovisningen här gav vid handen att det skulle vara 152 nya platser. Det är det nog inte riktigt. Där var nog en del gamla med, men vi närmar oss de 150 platserna om man verkligen infriar alla saker som lovades här, sa Rolf Tufvesson (KD).

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista