Konkret förslag om skånska sjukhus framtid

Efter flera års diskuterande och utredande får förvaltningschefer och ledande sjukvårdspolitiker ikväll, tisdag, information om hur det är tänkt att sjukvården inom Region Skåne ska organiseras framöver.

Projektet som ska göra den skånska sjukvården mer rationell, Skånsk Livskraft vård och hälsa, har kommit till sin känsligaste fas. Efter alla diskussioner och arbetsgrupper sedan 2001 ska ett nu konkret förslag läggas fram.

Höga förväntingar
Förväntningarna, oron och frågorna är många. På vilka sjukhus ska man få planerade operationer? Vilka sjukhus ska erbjuda vad? På vissa sjukhus ska man kanske inte operera alls längre, utan bara lägga in kända medicinpatienter. Ska det privatiserade sjukhuset i Simrishamn få fortsätta operera på löpande räkning? Vilka patienter ska akuten på Ystads lasarett ta emot i framtiden?

Ska leda till förslag
Enligt projektets hemsida, ska ett konkretiseringsdokument läggas fram. Men enligt Hälso- och sjukvårddirektören, Bertil Lindström, finns det ingen handling som blir offentlig. Man kommer att föra ett resonemang och visa några overheadbilder. Sedan är det upp till politikerna i styrgruppen att gå vidare.

Kort tid
Men det är inte heller säkert att resonemangen blir riktigt konkreta på tisdagskvällen. De arbetsgrupper som bildats för att ta fram konkreta, skarpa förslag har haft mycket kort tid på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".