Internationella studenter hänvisas till boende utan standard

Ett 40-tal av de internationella studenter som läser vid Lunds universitet får bo i en standard som ligger långt under vad de är vana vid. Oavsett om de kommer från Litauen, Tyskland eller något annat land.

Studenterna bor inhysta i gamla brandstationen på Kävlingevägen i Lund, där det är väldigt länge sedan bostadsdelen renoverades.

Jenny från Tyskland har bott i ett rum i gamla brandstationen sedan i höstas och hon säger att hon tycker det är närmast oförskämt att man som utbytesstudent ska behöva mötas av ett sånt boende, speciellt när man betalar över 12 000 kronor per termin.

Hårt nerslitet
I det gemensamma köket på andra våningen är väggar och tak gråfläckiga av smuts och slitage och inte målade på mycket länge, spisen fungerar inte som den ska, lysrörsarmaturerna i taket är trasiga eller inte fastsatta, i det gemensamma vardagsrummet finns en soffa och ett soffbord från 1970-talet. På flera ställen finns det hål i väggar och dörrar. Inget internet är indraget så att man enkelt kan kommunicera med sitt hemland, vilket finns på många andra boenden. Och häromdagen regnade det in genom taket, berättar Jenny.

”Vanlig standard för studentboende”
Lunds universitet hyr gamla brandstationen av Lunds kommunala bostadsbolag LKF. Ingela Fallénius jobbar på ”the housing office” som sköter uthyrningen av studentrummen för de utländska studenterna och hon säger att detta inte är någon ovanligt låg standard för ett studentboende i Lund.

- Standarden på gamla brandstationen är något lägre än på vissa områden men den är inte under den normala. Det är en stor förslitning av utrymmena på studentområdena, säger Ingela Fallénius på ”the housing office” som sköter uthyrningen av studentrummen.

Viss renovering är planerad till sommaren, dock inte de slitna gemensamma utrymmena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".