Centrala förhandlingar om baconskivning

Det blir centrala förhandlingar om vem som ska skiva bacon på Swedish Meats i Kävlinge. Facket vill att gamla slaktare som blivit övertaliga ska få jobben i charkfabriken, medan företaget vill att de som idag jobbar med smörgåsmat ska få jobba kvar.

I höstas varslade slakteriet Swedish Meats 110 personer i Kävlinge. Slaktningen av nötkött som halveras och styckningen läggs ner. Samtidigt tillverkas smörgåsmat i Kävlinge och striden gäller nu vem som ska få jobba med att skiva och packa bacon och korv.

Enligt företaget blir det för dyrt att låta övertaliga slaktarna ta över jobben i charkfabriken. Det argumentet gillar inte Jan Zielinski som är ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet:
– Nej, ambitionen från början har ju varit att följa turordningen enligt lagen.

Förhandlingarna strandade redan för två veckor sedan, men de centrala parterna krävde att man lokalt skulle sätta sig ner igen och försöka komma överens. Men det gick inte och nu ligger frågan om vem som ska packa bacon hos förbunden i Stockholm.

torbjorn.esping@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista