Lund

Fem ockupanter fällda

I dag fick husockupationerna i Sankt Lars-parken i Lund i maj förra året sitt rättsliga efterspel. Fem personer fälldes för olaga intrång.

Många ungdomar fanns på plats när rättegångarna om husockupationerna i Sankt Lars-parken den 17 maj förra året togs upp i domstolen. Det var sju personer som skulle ställas inför rätta idag, men två rättegångar fick ställas in eftersom de åtalade inte hade blivit delgivna åtalet. 

– Jag tycker att det är löjligt med de här rättegångarna. Det jag tycker är brottsligt är att hålla folk i hemlöshet, inte att ockupera hus i protest mot det, sa Mats, som kommit för att visa de åtalade sitt stöd.

Den enda bevisning som åklagaren visade upp för rätten var en film från polisens helikopter. På filmen hör man poliser referera att demonstranterna ropade ut från sin högtalarbil att de ockuperat ett hus och att alla skulle till Sankt Larsparken. Där blev sen två tomma hus ockuperade.

Fyra av de åtalade erkände brottet olaga intrång och fick straffet 50 dagsböter. En man sa dock att han inte ingick i demonstrationen utan var där för att fotografera. Han blev ändå fälld, men fick det lägsta bötesstraffet på 30 dagsböter. Det var erkännandena som fällde de åtalade.

– Hade de inte erkänt fanns det inte mycket bevisning. Den där filmen var ganska meningslös. En helikopter som irrar omkring uppe i luften. Det gav inte mycket stöd, sa lagmannen Ralf Larsson som avgjorde alla målen.

Så de borde ha nekat då?

– Det sa jag inte. Då hade åklagaren plockat in annan bevisning, misstänker jag, sa Ralf Larsson.

Under eftermidagen hölls ytterligare två rättegångar om en husockupation. Det gällde en kvinna och en man som åtalats för olaga intrång när ett hus på Svartbrödersgatan ockuperades i november förra året. Men bägge friades, eftersom de lämnade huset när polisen kom. Ytterligaren en rättegång om en ockupation ställdes in. Den gällde ockupationen av fritidshemmet Romano Trajo men ställdes in eftersom den åtalade inte hade blivit delgiven åtalet.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista