Högre kvalitet och kortare väntetider i skånsk sjukvård

Ett konkret förslag på hur den skånska sjukvården ska organiseras framöver presenterades på tisdagskvällen. Meningen är att vården ska få högre kvalitet, och väntetiderna ska kortas. Haken är att fler patienter får åka till ett annat sjukhus än det närmaste för sin för vård.

Idag, onsdag, ska personalen inom den skånska sjukvården få ta del av det konkreta förslag som presenterades för ledande sjukvårdschefer och politiker på tisdagskvällen.

I eftermiddag blir det en presskonferens, och först då får patienterna veta hur vården i Skåne ska rationaliseras inom projektet ”Skånsk Livskraft, vård och hälsa”.

Huvuddragen i förslaget är, enligt vad P4 Radio Malmöhus erfar att sjukhusvården renodlas och koncentreras, men förändringarna blir inte så dramatiska som vissa oroat sig för.

Inget sjukhus i Skåne läggs ner, alla nio offentligdrivna sjukhus får vara kvar, och alla får åtminstone en så kallad närakut.

De fyra minsta sjukhusen ska också få någon nisch, några specialiteter, där vården kan bedrivas med högre kvalité och lägre kostnad måndag till fredag.

En stor del av akuten och förlossningen på Ystads lasarett får vara kvar, och förlossningen kan till och med utökas eftersom det är babyboom i Skåne just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".