Malmö

Ny robot hjälper cancerpatienter

Patienter med prostatacancer ska snabbare kunna få en tid för operation vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Region Skåne har satsat 14 miljoner kronor på en andra operationsrobot.

Överläkaren Thomas Jiborn ska precis börja en operation på urologiska kliniken i Malmö, där patientens prostata ska tas bort på grund av cancer. Det är en titthålsoperation med den nya operationsroboten, där läkaren sitter vid en arbetsstation, ser en uppförstorad bild av patientens inre och styr knivar och nålar med hjälp av små fingerspakar.

– Det intrycket man får när man opererar är att instrumenten är ens händer. Man tittar in i patienten med en tredimensionell bild, och på något vis får man känslan av att man sitter själv därinne, säger Thomas Jiborn.

Urologen i Malmö har nu alltså fått sin andra operationsrobot. I dag är väntetiden till en prostataoperation åtta veckor, vilket är inom vårdgarantin, men nu hoppas man kunna korta kötiden ytterligare. Dessutom vill man utveckla nya metoder för till exempel blåscancer- och njurkirurgi, och även kunna lära fler att operera med roboten.

– Vi kan göra fler prostataoperationer, vi kan bredda vår arsenal av olika operationer och vi kan förbättra undervisning och träning, säger Thomas Jiborn.

Den nya roboten har kostat Region Skåne 14 miljoner kronor och fem miljoner kommer från en donation. Därtill kommer dyr service och dyrt förbrukningsmaterial.

På vissa håll i landet gör man fortfarande prostataoperationer med öppenkirurgi, det vill säga med ett stort snitt, och enligt Thomas Jiborn finns det de som anser att roboten är en onödig kostnad. Samtidigt har titthålskirurgin medfört mindre blödningar, kortare vårdtider och mindre smärta, och Thomas Jiborn ser stora fördelar med roboten.

– Hela proceduren är betydligt enklare och mer exakt. Det är ingen tvekan om att det är en klar förbättring även ur arbetsmiljösynpunkt, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista