Malmöbo i ledningen för nytt parti

Ett nytt politiskt parti håller på att bildas i Sverige. Partiet som kommer kalla sig junilistan ska arbeta för att EU ska få mindre inflytande i Sverige. I spetsen finns ekonomen Nils Lundgren, förre riksbankschefen Lars Wohlin och Malmöbon Jesper Katz, som sitter i styrelsen för det nya partiet.

- Jag vill poängtera att vi inte vill att Sverige ska gå ur EU. EU som idé är bra. Men de svenska politikerna lämnar över för mycket makt till Bryssel, säger Jesper Katz.

Än så länge är partiet inte formellt bildat, för det krävs nämligen 1500 namnunderskrifter. Men sen siktar man på valet till EU-parlamentet 13 juni. Där hoppas man få två mandat vilket kommer kräva cirka tio procent av rösterna. Jesper Katz tror inte att junilistan ska bli ett nytt missnöjesparti som nu avsomnade Ny demokrati.

- Det kommer vi inte att tillåta. Vi har en professionell ledning, säger han.

En annan sak man oroat sig för är att partiet skall attrahera högerextremister, men det försöker man förhindra.

- Genom ett förtroenderåd kommer vi att se till att personer med extrema åsikter hålls utanför, säger Jesper Katz.

Här i Skåne kommer partiet försöka upprätta olika kontaktnät som ska hjälpa till med kampanjarbetet inför valet i sommar.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".