Junilistan även i Sverige

Ett nytt politiskt parti håller på att bildas i Sverige. Partiet som kommer kalla sig Junilistan ska arbeta för att EU ska få mindre inflytande i Sverige.

I spetsen finns ekonomen Nils Lundgren, förre riksbankschefen Lars Wohlin och Malmöbon Jesper Katz, som sitter i styrelsen för det nya partiet:
– Jag vill poängtera att vi inte vill att Sverige skall gå ur EU. EU som idé är bra men de svenska politikerna lämnar över för mycket makt till Bryssel, säger Jesper Katz.

Än så länge är partiet inte formellt bildat, för det krävs nämligen 1500 namnunderskrifter. Man siktar på valet till EU-parlamentet den 13 juni. Där hoppas man få två mandat vilket kommer kräva cirka tio procent av rösterna. Jesper Katz tror inte att Junilistan blir ett nytt missnöjesparti som nu avsomnade Ny demokrati:
– Det kommer vi inte tillåta. Vi har en professionell ledning.

En annan sak man oroat sig för är att partiet skall attrahera högerextremister. För att förhindra det har man tagit vissa åtgärder.
– Genom ett förtroenderåd kommer vi att se till att personer med extrema åsikter ska hållas utanför, säger Jesper Katz.

I Skåne kommer partiet försöka upprätta olika kontaktnät som skall hjälpa till med kampanjarbetet inför valet i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista