Medborgarutskott ska skapa trygghet i Helsingborg

I höstas startade verksamheten med de fem medborgarutskotten i Helsingborg med avsikten att stärka demokratin i staden. En ganska omstridd reform inte minst eftersom den kostat flera miljoner kronor.

I år har varje medborgarutskott valt att fokusera särskilt på några utvalda bostadsområden där bland annat lokala utvecklingsplaner ska diskuteras med invånarna.

Medborgarutskott nord har valt att sätta fokus på Dalhem, Fredriksdal och Drottninghög.

- Vi tyckte det kändes bra att börja där eftersom sjuktalen är höga och det finns viss otrygghet, säger ordförande Sigvard Nord.

Andra områden som valts ut av de övriga medborgarutskotten är bland annat Adolfsberg,

Raus-Planteringen och Dalhem.

Tanken med medborgarutskotten är att helsingborgarna ska få direktkontakt med politiker och därigenom kunna framföra sina synpunkter och påverka.

I genomsnitt har mellan 70 och 80 personer kommit till de öppna möten som anordnats ute i bostadsområdena.

Det är många olika frågor som tagits upp av medborgarna på de öppna mötena, allt från önskemål om bibliotek till frågor om demokrati och delaktighet och otrygghetskänslor i det egna bostadsområdet efter mörkrets inbrott.

- Men oftast handlar det om frågor av teknisk art, säger Sigvard Ohlsson. Till exempel frågor om vägar, övergångsställen och träd som vuxit för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista