Samarbete planeras om underrättelse

Tullen och Kustbevakningen vill tillsammans starta en ny grupp för underrättelseverksamhet.

För att på ett effektivare sätt kunna skydda de svenska kusterna mot bland annat narkotikasmuggling vill man samarbeta tätare.

– Den skulle i så fall fungera så att vi samgrupperar ett antal kunniga människor som jobbar med analys utav sjötrafiken och de fartyg som misstänks för olika typer utav brott, säger Dan Thorell som är sjöövervakningschef på Kustbevakningen i Karlskrona.

Under våren planerar man att börja diskutera var gruppen skulle kunna placeras rent geografiskt och vilken typ av personal som är nödvändig. Och under våren hoppas man att båda myndigheterna kan ta beslut om att starta gruppen.

Rapport beställd
Regeringen har beställt en rapport om hur man i framtiden ska säkerställa en effektiv gränskontroll i samarbete mellan Kustbevakning, Tull och Polis. Den nya modellen för gränsskydd ska bygga på riskanalys baserat på underrättelse och brottsmisstankar.

I samband med rapportern föreslår myndigheterna att en underrättelsegrupp ska inrättas. Och med en underrättelsegrupp kommer arbetet att bli annorlunda, säger Dan Thorell:
– Det här blir då en grupp som kan koncentrera sig på den verksamheten. Idag görs det som en integrerade del av den dagliga operativa verksamheten.

Hans Dahlgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista