Affärsman kan bli internationellt efterlyst

Den skånske affärsmannen Lars Vikingsson, omstridd för att förmedla utländsk arbetskraft till byggen och lantbruk i Sverige, är häktad i sin frånvaro, misstänkt för omfattande eko- och skattebrott. Nu kan ett internationellt polissamarbete komma till stånd för att han ska gripas.

- De uppgifter vi fått fram gör att vi måste höra Vikingsson som misstänkt, säger Christer Ström som är överåklagare vid ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Men Lars Vikingsson befinner sig troligtvis i Spanien och Christer Ström utesluter inte internationellt polissamarbete för att få honom gripen men hoppas att det inte ska gå så långt.

- Vi hoppas att han själv kommer till Sverige och låter sig häktas, säger Christer Ström.

Lars Vikingsson drev tillsammans med en kompanjon företaget Byggbemanning. Företagets affärsidé gick ut på att förmedla östeuropeiska byggnadsarbetare till olika byggarbetsplatser, framförallt i Skåne. Detta var möjligt eftersom arbetarna sades vara egna företagare med f-skattsedel.

Vikingsson startade senare ensam upp företaget Polite constructions, registrerat i Storbritannien. I Polite lät han litauiska och polska byggarbetare bli delägare, åtminstone på pappret. I och med att de var delägare i en engelsk firma räknades de som företagare från ett annat EU- land och kunde arbeta i Sverige utan att söka särskilda tillstånd.

Fackförbundet Byggnads upprördes och menade att Vikingsson inte gav sina arbetare ordentliga löner. Våren 2003 utförde de blockader mot arbetsplatser där Polites delägare jobbade.

Vikingsson är nu alltså häktad i sin frånvaro misstänkt för skatte- och ekobrott i mångmiljonsklassen. P4 Radio Malmöhus har sökt Lars Vikingsson för en kommentar utan att nå honom.


david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista