Oro för terror ökar säkerheten i hamnen

Från och med den första juli i år gäller nya säkerhetsbestämmelser för alla Sveriges hamnar. Detta efter ett direktiv från IMO, International Maritime organization. Man vill minimera risken för att sjöfarten skall drabbas av terrorattentat. En av de hamnar där man hunnit längst är i Trelleborg. Där har man de senaste åren satsat tio miljoner kronor på säkerheten.

Vad man har gjort är att bygga höga taggtrådsstaket runt hamnen. Man kommer också ha kontrollerade ingångar med bommar och krypskydd. Man kommer också införa ett system med kortläsare så att bara behörig trafik kan komma in på hamnområdet. Trelleborgs hamn har inga terroristexperter men Jim Leveau tror ändå att man har ett bra skydd.

- Mycket bygger på sunt förnuft och vi har märkt att inbrotten i området minskat kraftigt sen vi skaffade de nya staketen, säger han

Enligt Jim Leveau kommer den vanlige resenären inte märka av förändringarna speciellt mycket. Men om säkerheten skulle höjas från normalnivån kan det innebära mer kontroller.

- Vi kommer ha legitimationskontroller för cirka 20 procent av resenärerna om säkerhetsnivån skulle höjas. Det kan tyvärr innebära en del förseningar, säger Jim Leveau.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".