Regeringen får avgöra höghusbygge

Det blir troligen regeringen som får avgöra om HSB får bygga det omstridda höghuset i kvarteret Bastionen på Bergaliden i Helsingborg. Den bostadsrättsförening som skulle bli granne till det 73 meter höga huset har överklagat detaljplanen och på måndagen beslutade länsstyrelsen att upphäva den. Länsstyrelsen anser att höghuset skulle hota den kulturhistoriskt värdefulla miljön. Men kommunen kommer troligen att överklaga.

- Jag utgår från att vi kommer överlämna frågan till regeringen, säger Bengt Larsen (s), ordförande för byggnadsnämnden i Helsingborg som är förvånad över att kommunen inte fått något gehör hos länsstyrelsen för sina argument. Höghuset ingår i planerna för att göra om Söder i Helsingborg och binda ihop de norra och södra stadsdelarna.

- Det som förvånar är att länsstyrelsen inte tar hänsyn till planerna att bygga ut och koppla samman de två delarna av Helsingborg, säger Bengt Larsen.

Det var stor majoritet i Helsingborgs fullmäktige för planerna, men det har varit många protester från de blivande grannarna och från miljöaktivister. Men Bengt Larsen tror inte att regeringen kommer säga nej.

- Nej jag tror inte det - men det vet man inte. Men eftersom regeringen för inte så länge sedan gick emot en annan länsstyrelse i ett likartat fall utgår jag från att de kommer lyssna på oss också, säger Bengt Larsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".