SKÅNE

Kommuner diskriminerar äldre som valförrättare

I flera skånska kommuner får personer över 70 år inte ställa upp som valförrättare trots att valmyndigheten rekommenderar olika åldrar. I Kävlinge går gränsen redan vid 65.

– Det är klart åldersdiskriminerande och det är förkastligt, om man är 80 eller 40 år är inte det som avgör om du klarar av att fullfölja ett uppdrag, säger Johan Pettersson, ombudsman för PRO Skåne.

Av 15 skånska kommuner vi varit i kontakt med har 7 en gräns för hur gammal du får vara för att få räkna röster i val.

I Helsingborg får du max vara 70 år, samma ålder gäller även i en rad andra kommuner som Eslöv, Ystad, Trelleborg och Tomelilla.

I Svedala får du räkna röster till det att du är 80.

I Kävlinge anser valnämnden att du är för gammal för uppdraget den dag du fyller 65.

För där menar man att det är som vilken anställning som helst och bortser där med från valmyndighetens rekommendation på att ha blandade åldrar.

Tommy Almström, moderat och ordförande i valnämnden där - han anser inte att det är åldersdiskriminering att utestängda alla över 65 från uppdraget.

– Nej, jag jämför med när man annonserar efter folk till en vanlig tjänst och skriver att det är en lämplighetsålder mellan 25 och 30 år. Då diskriminerar man ju också och det blir ju ett absurt resonemang, säger Tommy Almström.

Men absurt tycker inte PRO som nu funderar på att anmäla kommunerna till Diskrimineringsombudsmannen.

Efter EU-valet förra året anmäldes Nyköpings kommun till diskrimineringsombudsmannen då dem inte låtit en 70-årig man att vara valförrättare. Det hela slutade i en förlikning där kommunen betalade 50 000 till mannen som diskriminerats.

Överenskommelsen har fått många kommuner att ändra sina regler. Hässleholm har tagit bort sin tidigare högsta ålder på 70 år. En annan kommun som inte har någon åldersgräns är Malmö.

– I Malmö får man vara hur gammal man vill, säger Johan Hansson, valnämndens sekreterare.

Men varför har inte ni som många andra satt en äldsta gräns?

– För det är åldersdiskriminering och då kan vi råka på skadestånd, säger Johan Hansson.

I en rad skånska kommuner finns det ändå en åldersgräns för hur gammal man får vara.

Någon säger att det är för att det för att äldre inte skulle orka med jobbet och någon säger att det är ett enkelt sätt att bli av med obekväma personer som varit med länge.

Varför man har det i Kävlinge får vi inte riktigt något svar på så här, säger Tommy Almström ordförande i valnämnden.

– Det har jag hört och det är rykten som jag inte vill föra vidare, säger Tommy Almström (M).