Uppåkra

Fler fornfynd att vänta i sommar

Årets utgrävningar i Uppåkra satte i gång under måndagen. I 17 veckor i sommar ska undersökningarna av det som kan ha varit Skånes forntida huvudstad fortsätta. Arkeologerna väntar sig fler spektakulära fynd.

– Det skulle förvåna mig om det inte blir det. Det kommer alltid något, säger Lars Larsson, professor i arkeologi i Lund.

Förra sommaren hittades en bit av en halsring i guld. Den passade perfekt i form till den största halsring som hittats i Skåne, strax väster om Lund. Stora mängder så kallade guldgubbar, figurer i tunt guldbleck har också hittats och inte minst den numer världskända "Musse", en figur som prytt ett dräktspänne och som nu är symbol för utgrävningarna.

Årets grävningar görs inne i ett stort vitt partytält, som spänts upp ovanför utgrävningsplatsen strax bortanför Uppåkra kyrka. Här fortsätter undersökningarna av ett 50 meter långt palatsliknande hus.

– Vi ser gärna förhistorien som att man satt i små jordkulor och frös. Så var det inte. Här byggde man stora hus på 4-500 kvadratmeter, som imponerade på dem som kom hit, säger Lars Larsson.

Huset har bränts flera gånger, kanske när en hövdingaätt tog makten från en annan över den forntida staden som är äldre än Lund.

Även i sommar blir det visningar för allmänheten mellan maj och augusti. Än så länge syns dock inte mycket av det arkeologiska centrum som var tänkt att stå klart 2014. Enligt Nils-Ove Mårtensson i stiftelsen Uppåkra arkeologiska center hinner Lunds universitet inte riktigt med den ursprungliga tidsplanen, men arbetet fortskrider.

– Vi arbetar efter den tidsplaneringen fortfarande, det är någonstans efter 2014 som gäller, säger Nils-Ove Mårtensson.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se