Skåne/Sverige

Klassisk blockpolitik inte självklar

De två blocken i rikspolitiken blir allt tydligare. Men lokalt, i kommunerna, är det inte lika självklart att det är så samarbetena ser ut.

Många politiker vill ha en majoritet enligt de traditionella blockgränserna men det är få  partier som för fram ett gemensamt program. Det visar svaren i en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort. 

– Först och främst en borglig majoritet i kommunen, det är det vi eftersträvar, säger Bengt Gustafson (M), kommunstyrelsen ordförande i Kristianstad. 

Men vilka partier som ska ingå i den borgerliga majoriteten är inte lika självklart. Under denna mandatperioden styr en koalition av Moderaterna, Centern, Folkpartiet, Åhuspartiet och Kristianstadsbygdens framtid. Kristdemokraterna är inte med, och även om Bengt Gustafson gärna skulle ha med dem till hösten så har man inte planerat att gå till val med några gemensamma löften. Inte med Kristdemokraterna i alla fall. 

Och så här ser det ut i många skånska kommuner. Samarbetena följer inte de blockgränser som finns på riksplanet. Antingen har man med lokala partier, eller så samarbetar de borgerliga med till exempel Miljöpartiet. Det kan också finnas samarbeten mellan Socialdemokraterna och något av de borgerliga partierna.