Barsebäck startat igen - snart avgörs framtiden

De senaste tre åren har Barsebäcks kärnkraftverk stått still i mer än 300 dagar. Stillestånd som kostar flera miljoner kronor om dagen - och snart avgörs framtiden den kvarvarande reaktor i Barsebäck.

I går kväll startade Barsebäck 2 upp igen efter att ha stått still i två veckor. Stilleståndet kostade företaget 50 mijoner kronor bara i förlorade inkomster. Och det är inte länge sedan verket stod still senast. Under hela andra halvan av förra året låg nämligen elproduktionen vid Barsebäck nere, bland annat på grund av en gäckande bassängläcka.  2003 blev det sämsta året hittills för kärnkraftverket. Leif Öst är platschef på Barsebäck och han menar att verket gått bra i ett längre perspektiv.

1999 stängdes den första reaktorn i Barsebäck och sedan dess har den kvarvarande Barsebäck 2 pekats ut som den reaktor som står näst i tur för nedläggning. Och just nu sitter kärnkraftsindustrin och förhandlar med staten om hur den svenska kärnkraften ska kunna avvecklas. I april ska överenskommelsen vara klar men Leif Öst har inte fått några indikationer på om överenskommelsen kommer innebära slutet för kärnkraften i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".