Malmö

Elevbrist hotar Malmöskolor

1 000 skolbänkar på gymnasiet i Malmö står tomma till hösten och flera gymnasier hotas av nedläggning däribland Mediegymnasiet i Västra hamnen. Eleverna på Heleneholms gymnasium fick idag veta att det finns planer på att lägga ner de estetiska programmen på skolan.

Nu planerar eleverna en demonstration.

– Om esterna försvinner så försvinner hela Heleneholm alltså hela känslan i skolan, säger Tim Wallander.

Malmös kommunala gymnasieskolor har ett underskott på 15 miljoner som måste sparas in på något sätt. Dessutom är det elevbrist för nu är det dags för de små barnkullarna som föddes på 90-talet att gå på gymnasiet . Men Helenholm är en populär skola och här är eleverna för många och det är trångt och därför ser rektor Patrik Witt mer möjligheter än risker i förslaget om hur Malmös gymnasier ska slås samman för att spara pengar. Han påpekar också att det är ett tjänstemannaförslag och att i slutänden så är det politikerna som bestämmer.

Under dagen har han hållit informationsmöten för att lugna eleverna.

– Det finns två alternativ för oss, antingen flytta vår verksamhet till fräscha ändamålsenliga lokaler någon annanstans eller att renovera och växa här, för som det är nu så har vi inga ändamålsenliga lokaler, vi får helt enkelt inte plats, säger Patrik Witt.