Skåne/Sverige

Öppnar för debatt med SD

Efter förra valet fick både media och politiska partier kritik för att inte ha tagit debatten med Sverigedemokraterna. I valrörelsen i år verkar inställningen ha skiftat.

De flesta ordförande för riksdagspartiernas lokalavdelningar säger nu att de ska ta debatter med Sverigedemokraterna som med alla andra partier. 

– Vi kommer att ta debatten om det behövs, det var fel att inte göra det förra valet, säger Maria Svensson som är ordförande för Moderaterna i Osby. 

Sveriges Radio ställde frågan i en enkät: "Hur kommer ni som parti debattera med Sverigedemokraterna i valrörelsen?" 

Enkäten skickades till riksdagspartiernas lokalavdelningar runt om i kommunerna i Sverige. I Skåne gick enkäten ut till 223 ordförande eller kontaktpersoner för lokalavdelningarna och vi fick 133 svar på frågan om debatter. 

80 procent av företrädarna i Skåne klickade i svarsalternativet att de ska debattera med Sverigedemokraterna som med alla andra partier. 

Åtta procent svarar att de inte ska debattera med Sverigedemokraterna, antingen för att de själva inte vill eller SD inte vill. Resterande ger öppna kommentarer eller säger att de ska ta vissa debatter. 

Karin Wrangborg
Karin.wrangborg@sr.se