Malmö

Baklängesmarsch påminner om bilbarnstolsbruk

Idag marscherade över 400 förskolebarn i Malmö baklänges. Marschen som engagerar sammanlagt över 30 000 barn i hela Sverige ska lära de vuxna hur man ska använda en bilbarnstol på rätt sätt.

– Man ska sitta bak och fram. Om man krockar ska man slå sig i nacken, säger Morris på Ellstorps förskola.

Det var ett myller av barn i ljusoranga reflexvästar gjorde sitt bästa för att ta sig fram, bak och fram på en 50-meters bana längst med en av gångstigarna i Ellstorpsparken i Malmö idag.

Det är NTF som tillsammans med ett försäkringsbolag för andra året i rad engagerar förskolebarn på det här sättet för att sprida kunskap om hur man använder en bilbarnstol på rätt sätt. Det har visat sig att var fjärde förälder antingen monterat stolen fel, inte sätter fast sitt barn på rätt sätt eller vänder stolen framåt innan barnet är tillräckligt stort.

Flera faktorer som gör att en bil resa kan sluta riktigt illa för många barn och Åsa Adamsson, en av lärarna på förskolan tror att en sådan här dag verkligen kan göra skillnad.

– Jag tror att det kan betyda ganska mycket. Dels lär vi barnen hur de ska sitta och dels skickar vi hem broschyrer och pratar med föräldrarna om det här, säger Åsa Adamsson, förskollärare.