Malmö

Utgivare retroaktivt ansvarig

Sydsvenskans ansvarige utgivare Daniel Sandström kommer att få stå till svars för en artikel som skrevs innan han blev ansvarig utgivare. Det har Malmö tingsrätt beslutat idag.

Daniel Sandström har stämts för förtal av en tidigare advokat, som dömts för ekonomiska brott och som vill att Sydsvenskan ska ta bort en artikel om honom från nätet, vilket Daniel Sandström har sagt nej till.

– Den här artikeln publicerades 2004 och då var jag inte ansvarig utgivare. Vad vi utgivare behöver få reda på är om vi kan ärva varandras publiceringar, säger Daniel Sandström.

Artikeln det handlar om beskriver bland annat hur en advokat i Stockholm dömts för ekonomiska brott och uteslutits ur Advokatsamfundet. När den skrevs var Daniel Sandström inte ansvarig utgivare. Men på nätet finns den kvar och den förre advokaten, som nu har avtjänat sitt fängelsestraff, har begärt att den ska tas bort. Det sa Daniel Sandström nej till och då stämde mannen honom för förtal.

I dag beslutade Malmö tingsrätt att Sandström är ansvarig för artikeln. Därmed kommer domstolen gå vidare och pröva om förre advokaten utsätts för förtal i den. Men Daniel Sandström tänker överklaga beslutet. Han anser att det är principiellt viktigt för alla utgivare att få klarhet i vad som gäller för publicerat material som finns kvar på nätet.

– Hur ska man göra med saker som ligger arkiverade på en hemsida? Är det pågående publiceringar eller är det något som publicerats en gång i tiden? Det måste man få klarhet i, säger Daniel Sandström.