Helsingborg

Solrum ger fläkt av forna semestrar

I dag invigdes det ombyggda Bergalids vårdboende i Helsingborg efter en omfattande renovering. Förutom större lägenheter och ny trädgård kan de boende nu också få en smak av solsemester i källaren, där man byggt upp ett solrum.

– Det kändes härligt och påminde om minnen som man har haft när man har varit ute i världen, Säger Ulla Nilsson, som nyligen flyttat in.

Med starka lampor som både värmer och ger ljus, en fondtapet med bilder av Medelhavet, vågskvalp i högtalarna och två och ett halvt ton sand på golvet är det bara att slå sig ner i en av de blå solstolarna. I andra ändan av rummet finns också en liten bar för att göra illusionen av semesterparadis ännu tydligare.

Det ombyggda vårdboendet invigdes officiellt idag med bandklippning och finklädda damer och herrar, men redan har boende från flera avdelningar haft möjlighet att prova på.

– De vill inte gå härifrån utan tycker att det är en fantastisk känsla, säger undersköterskan Marie Palm.

Enhetschefen Håkan Håkansson ser många fördelar med investeringen på 300 000 kronor som solrummet kostat. Det handlar såväl om allmänt välmående som minskat behov av olika mediciner.

– Kanske man kan sova bättre. Vi behöver kanske inte ha så mycket lugnande och sömntabletter, säger han.