18 tjänster kan räddas på Malmö Opera och Musikteater

Med en mer genomtänkt budget skulle de föreslagna nedskärningarna på Malmö Opera och Musikteater kunna mildras med 18 tjänster. Det menar löntagarkonsulterna som facken kopplat in.

Ledningen har föreslagit att 56 tjänster ska skäras bort. De flesta indragningarna är på den tekniska sidan. Löntagarkonsulterna har granskat ledningens budget för 2004 och lagt ett alternativt förslag som är sju miljoner starkare. På så vis skulle man kunna mildra personalminskningen. De menar att teatern räknar för lågt vad gäller publikintäkterna. Ledningen tror på en genomsnittlig publikbeläggning på 66 procent i salongen, konsulterna tror på 70 procent.

Konsulterna tror också på lägre inflation än vad teaterledningen gör och menar att det även går att spara mer på produktionskostnaderna genom en striktare hantering. I sin budget har teaterledningen räknat med att året ska sluta med ett plus på två miljoner. Det är för mycket pengar menar konsulterna och vill använda en del till att rädda ytterligare tjänster.

Trots att man i sitt förslag mildrat nedskärningarna med 18 tjänster är löntagarkonsulterna tveksamma till om bemanningen räcker för att klara det som åläggs teatern.Mest kritiserar man ledningens besparingar inom scentekniken, och konstaterar att med en så kraftigt reducerad styrka skulle det inte gå att spela en föreställning som t ex La Bohème, utan att man tar in sju till åtta extra tekniker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".