Kastberga

Ingen dömd för 70-årings död

Ingen fälls för mordet på en 70-årig lantbrukare i Kastberga utanför Eslöv. Den ene åtalade mannen går helt fri, medan den andre fälls för andra brott.

Redan när rättegången avslutades släppte tingsrätten en av de två män som åtalats för mordet, en 24-årig man. I domen i dag blir han helt frikänd. Inte heller hans 20-årige kusin fälls för mordet, men fälls för försök till grov stöld hos lantbrukaren.

Tingsrätten anser att det är styrkt att han var i huset när inbrottet gjordes. Hans fingeravtryck fanns på en plastpåse som låg på golvet i hallen bredvid köket där lantbrukaren hittades bunden och svårt misshandlad i maj 2008.

Men tingsrätten inte att fingeravtrycken visar att 20-åringen också misshandlade mannen. Det gör inte heller uppgifter från den tonåriga flicka som var gift med 20-åringen. Hon hörde hur familjen upprört diskuterade mordet efteråt och har berättat om hur pappan körde till Kastberga för att kontrollera vad som hänt. Tingsrätten tror henne, men konstaterar att hon inte kan peka ut vem som misshandlade lantbrukaren.

Hon har berättat om hur 20-åringens mamma eldade upp hans blodiga kläder i en grill efter mordet. Det gör att mamman fälls för skyddande av brottsling. Hon får villkorlig dom och 80 dagsböter. Pappan var också åtalad för grovt skyddande av brottsling och för anstiftan till försök till rån eller grov stöld, men han frias helt.

Den 20-årigen mannen fälls också för flera andra brott. Han fälls för misshandel och grov kvinnofridskränkning av sin tonåriga hustru och för ett rånförsök i Lund, för rattfylleri och narkotikabrott. Hans straff blir tio månaders fängelse. Det är ett halvår kortare än han hade fått om han varit äldre.

Domen var inte enhällig. En nämndeman tyckte att 20-åringen borde ha fällts för både försök till grovt rån och för grovt vållande till annans död.

Åklagaren, Helena Ljunggren, säger till TT att hon kommer att överklaga domen, i vart fall när det gäller 20-åringen. Hon anser att det finns bevisning mot honom som styrker mord. När det gäller den friande domen mot 24-åringen har hon inte tagit ställning än.