Malmö

Malmöbilister får hjälp med ögonmåttet

Gula pilar på trottoarkanten ska hjälpa parkerande bilister med ögonmåttet. Idag inleds ett försök i Malmö där man sätter ut markeringar tio meter från korsningar och övergångställe.

– Det finns en del bilar som står för nära övergångsställe och korsningar. I det här området är det många bilar som står parkerade på Rundhörnor också, säger Olle Thor, ingenjör på gatukontoret.

Tio meter, närmare än så får man inte parkera vid ett övergångställe eller en korsning, men det är inte alltid ögonmåttet är så exakt. Nu ska bilisterna i Malmö få hjälp med avståndsbedömningen och därmed kanske också hjälp att slippa en felparkeringsbot på 1 000 kronor.

Efter en motion av Folkpartisten Ewa Bertz så inleds nu ett försök i ett område runt Kronprinsen i Malmö där man sätter fast små gula pilar i trottoarkanten som visar var tiometergränsen går.

– Det här ska utvärderas till årsskiftet. Vi ska se om det blir färre personer som parkerar nära korsningar och övergångställen, säger Olle Thor.

Så om försöket faller väl ut vad händer då?

– Då får vi nog sätta upp markeringar på fler ställen. Det är ju viktigt att man markerar överallt för risken finns att om bilisterna börjar vänja sig vid det här så parkerar de fel där det inte finns några pilar, säger Olle Thor.