Allt fler svenskar väljer att läsa till läkare utomlands.

Just nu finns enligt CSN (Centrala Studiestödnämnden) över 700 personer som läser till läkare i bland annat Tjeckien, Ungern, Polen och Tyskland. Det vanligaste är dock att man åker till Danmark.

Anita Ciecierska från Malmö har precis avslutat sina sju år vid läkarutbildningen i Odense. Redan för 7 år sedan, när Anita Ciecerska började i Danmark var det lättare att ta sig in där, jämfört med i Sverige. I hennes klass i Odense var det bara två svenskar, men sedan hon började har de blivit fler.

Orsaken till att allt fler läser till läkare utomlands är att det är svårt att komma in på läkarutbildningarna i Sverige. Bara vid Lunds Universitet var det 160 sökanden med högsta betyg som inte kom in den här terminen. Där lottades utbildningsplatserna ut.

Enligt Centrala Studiestödsnämnden - CSN var det läsåret 2001/2002 knappt 600 som läste medicin utomlands. Ett år senare var det över 700. Några siffror för innevarande läsårets finns ännu inte, men inget tyder på att det minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".