Skåne

Hennes vårdcentral missgynnas

Vårdcentraler i storstäderna missgynnas i hälsovalet. Anledningen är att patienterna oftare går till sjukhusen eller privata specialistläkare, och då får vårdcentralerna avdrag på ersättningen.

- Det finns absolut en orättvisa tycker jag som har en vårdcentral mitt i Malmö. Man har ett helt annat sökmönster och ett vårdutbud som är ofantligt. Är man en vårdcentral på landsbygden har man kanske lite lättare att få patienterna att gå till sig, säger Eva Svensson, verksamhetschef på vårdcentralen Eden i Malmö.

Efter ett år med hälsovalet i Skåne instämmer Eva Svensson delvis i den politiska majoritetens hyllningssång till systemet. Hon tror att hälsovalet är bra för patienterna, men som verksamhetschef har hon haft problem med kostnader som varit svåra att påverka.

Vårdcentralerna får antingen ett avdrag eller ett påslag beroende på hur stor del av patienternas läkarbesök som görs på primärvårdsnivå. I år har dessutom kraven på täckningsgrad höjts - om färre än 69 procent av vårdcentralens besök görs i primärvården blir det avdrag. Idag görs i Malmö bara hälften av besöken i primärvården.

- För vår del har det inte slagit väl ut, och vi har en låg täckningsgrad för att vi ligger i centrala Malmö, och för det får vi kraftiga avdrag, säger Eva Svensson.

Vårdcentralen löser också mycket på telefon genom att läkarna har fasta telefontider, och det påverkar också täckningsgraden negativt, eftersom den bara mäter antalet besök.

Henrik Hammar (M), som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, har förståelse för Eva Svenssons problematik, men vill inte ändra systemet. I stället tror han att vårdcentralen Edens utökade öppettider och specialistkompetens även är vägen till bättre täckningsgrad.

- Det är ju ett sätt att påverka sin täckningsgrad att just vara tillgänglig för sina patienter, säger han.

Ett år med hälsovalet

  • Drygt tio procent av skåningarna listade om sig
  • 25 nya hälsovalsenheter har startat
  • Två har lagt ner: Carema i Furulund och Läkarkonsulten i Malmö
  • Två till ska lägga ner: Lindängen och Hindby vårdcentraler i Malmö
  • Politikerna vill bland annat jobba mer med bonussystem, mer fokus på hälsa och att fler vårdenheter ska gå med i hälsovalet

Vårdcentralen Eden

  • Öppet från 07.00–20.00 fyra dagar i veckan
  • Cirka 30 anställda
  • Avdrag för dålig täckningsgrad förra året blev 2,8 miljoner kronor
  • Privat sjukgymnastik och taxeläkare kostade runt fem miljoner kronor

Petra Haupt

petra.haupt@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.