Malmö

Publiken sviker topplaget

Trots att laget går bättre än på länge i fotbollsallsvenskan har Malmö FF:s publiksnitt gått ned rejält den här säsongen. Och likadant ser det ut för nästan alla andra allsvenska klubbar.

MFF:s kommunikationschef Per Welinder är orolig över att publiken sviker, även om han räknar med att fler kommer att hitta till arenan i höst när mer publikdragande lag kommer dit.

Att det varit svårt att locka publik under våren trots vinnande spel ser han flera anledningar till.

– Den stora orsaken är att säsongstarten var för tidig i förhållande till vädret. Och sedan gör det långa VM-uppehållet i sommar att det blivit för tätt mellan matcherna.

– Man har blivit mätt på allsvensk fotboll och tvingats välja, säger Per Welinder.

Under den första kvarten i måndagskvällens segermatch mot Brommapojkarna (2-1) protesterade supportrarna genom att vara tysta under den första kvarten. De är upprörda över att TV-sändningarna bestämmer matchtiderna och att matcherna då ofta spelas på tider som inte passar publiken.

Per Welinder har förståelse för protesten. Han tycker också att TV-bolagen fått för stor makt.

– Vi är förstås beroende av TV-exponering. Men publiken och sponsorerna bidrar med mycket mer pengar till klubben än vad TV gör, och nu får de inte alls påverka när matcherna spelas.

– Där är det en snedfördelning, konstaterar han.