Kön till SFI betydligt kortare enligt kommunens siffror

Gunilla Håkansson rektor för SFI i Malmö, menar att siffrorna var mycket högre i somras, då integrationsverkets undersökning genomfördes. Men sedan dess har man ansträngt sig hårt för att minska kön till SFI.

Nya uppgifter från Integrationsverket visar att Malmö är en av de kommuner i Sverige där invandrare får vänta längst tid för att få svenskundervisning. Undersökningen visar att över 40 procent av invandrarna fått vänta i mer än tre månader. Men de siffrorna dementeras av Gunilla Håkansson, som är rektor för SFI (svenska för invandrare) i Malmö.

Gunilla Håkansson menar att siffrorna var mycket högre i somras, då integrationsverkets undersökning genomfördes. Men sedan dess har man ansträngt sig hårt för att få ner antalet väntande. 

– Vi har bl. a. separerat köerna så att i stort sett alla som söker SFI för första gången garanteras en plats. Det kan hända att de som hoppat av en gång kan få vänta längre. Dessutom har vi fyllt på i klasserna även om läraren anser att det är för fullt.  Idag betraktar Gunilla Håkansson inte väntetiden som ett problem utan säger att man istället bör fokusera på det stora antalet avhopp från utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".