Bielke kan komma tillbaka till Sverige

En av Sveriges största skattesmitare kan nu återvända till Sverige. Grevinnan Ulla Bielkes skatteskuld på 76 miljoner kronor är nämligen preskriberad, efter att ha jagats av kronofogden sedan mitten av 80-talet.

1987 flydde grevinnan Bielke till Paraguay. Kvar i Sverige blev en skuld hos kronofogden på 76 miljoner 580 tusen 619 kronor och misstankar om grovt skattebedrägeri i en härva av skalbolagsaffärer.

Brottsutredningen las ner eftersom det inte går att få någon utlämnad från Paraguay, men skatteskulden slogs fast av regeringsrätten så sent som 1998.

Problemet har varit att Sverige inte har nåt avtal med Paraguay som gör att kronofogden kan komma åt hennes tillgångar där

I två omgångar har preskriptionstiden på skatteskulden förlängts, mer än så kan inte kronofogden göra. Lennart Nilsson är en dom kronokommissarier som har arbetat med att försöka spåra Ulla Bielkes tillgångar dom senaste femton åren, konstaterar att rör sig om mycket pengar och att det hade varit bra om de kunnat plockas hem till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".