Fler polishundar behövs

Bristen på polishundar i södra Skåne leder till att polisen har svårare att lyckas med att spåra tjuvar och förhindra grova våldsbrott.

Just nu finns bara ett godkänt hundekipage i södra Skåne, mot de minst sex som är målet.

– Det gör att det kan ta tid att få fram en polishund när det behövs, säger Sven Nyberg, chef för polisens regionala hundorganisation.

Hundförarnas uppgift är bland annat att söka efter försvunna personer, undersöka brottsplatser och söka efter narkotika. När det inte finns någon hundförare tillgänglig i södra Skåne får man ta en från nåt annat polisområde, men det kan ta tid. Eftersom det är brist på hundpatruller i resten av länet också.

Sven Nyberg säger att anledningen till bristen är att det har varit svårt att få poliser att vilja jobba som hundförare, framförallt utanför de större städerna. Men han säger att man nu ska koncentrerar sig på att locka fler poliser bli hundförare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".