Malmö/Lund

Sjukhus kan få egen personalpendel

Skånes universitetssjukhus, SUS, kan få en egen busslinje mellan Lund och Malmö efter sommaren. Det ska underlätta för personal som efter sammanslagningen reser mellan sjukhusen.

– De som rör sig mest är forskare på medicinska fakulteten och arbetar på sjukhusen. Dessutom har vi ett antal chefspersoner som nu har ansvar för verksamheter på bägge lokaliteterna, säger Sören Olofsson, regiondirektör i Region Skåne.

Men även om personalen pendlar mer nu än tidigare, tycker Sören Olofsson fortfarande att sammanslagningen av sjukhusen var en bra idé.

– Ja, det har ju inget med det att göra. Ska man utveckla någon del av forskningen eller vården som kräver att man träffas och har möten är det väl jättebra om det finns ett naturligt sätt att ta sig mellan platserna, säger han.

I dag tar det omkring 40 minuter med buss mellan sjukhusen i Lund och Malmö. Med en direktbuss skulle den resan kunna kortas med upp till en kvart, tror Sören Olofsson. Kanske ska bussen också ha internetuppkoppling, men för vanliga pendlare kommer det inte att finnas någon plats.

– Nej, det vore väl lite konstigt. Det har vi ju pendlarbussar, gissar jag, som utgår från andra ställen, säger Sören Olofsson.