Malmö

Muggen blev café

På Linnéskolan i Malmö har skolans gamla toalett byggts om till café. Bygget har helt drivits igenom av eleverna själva och samtidigt varit viktigt för integrationsarbetet på skolan.

– Innan var det både tjej- och killtoaletter här, så det var ett väldigt jobb att riva alla väggar, berättar niondeklassarna Anas Al-Jabali och Youssef El-Ali, som kom på idén.

– Vi tänkte att de inte använde toaletterna här, så vi kunde göra något roligt till alla i skolan.

Toaletterna som byggdes samtidigt med skolan för 85 år sedan hade gjort sitt, och platsen var perfekt för ett café med dörrar ut mot skolgården. När skolans slöjdlärare nappade blev idén verklighet.

Youssef El-Ali och Anas Al-Jabali fick hjälp av klasskompisen Daniel Nordh och tillsammans ägnade de tre veckor av sommarlovet åt att först riva och sedan börja bygga upp caféet. Efter ytterligare många timmars arbete på höstlov och helger står nu caféet klart och är ständigt fullsatt.

Eleverna sköter själva sköter sitt café, och Linneskolan i Limhamn som för några år sedan började ta emot elever från Kroksbäck har nu dessutom äntligen börjat koma till rätta med integrationen.

– Vi sätter ihop elever som vanligtvis inte skulle träffas för att jobba ihop, och det har fungerat jättebra, säger slöjdlärare Torbjörn Persson.