Vilmer Andersen kvar i v-styrelsen men Svensson Smith utan styrelsepost

Natten mot lördagen hölls partistyrelseval vid vänsterpartiets kongress. Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith från Lund som tillhör reformisterna i partiet lyckades inte ta någon plats. Regionrådet Vilmer Andersen blev omvald som ordinarie ledamot.

Före kongressen har det talats om en splittring inom partiet.

- Det stämmer inte riktigt. Jag tycker det var ett enat parti som håller kongress, säger Vilmer Andersen.

Förutom Vilmer Andersen valdes också Paula Mulinari, ordförande för vänsterpartiet i Skåne och Anders Neergaard, Lund in som ersättare i partistyrelsen. Ersättarna deltar i alla möten men har ingen rösträtt. Karin Svensson Smith föreslogs av en minoritet i valberedningen till en ordinarie plats i partistyrelsen men kom inte in. När kongressen sedan skulle välja ersättare till styrelsen föreslogs hon också, men inte heller då fick minoriteten på kongressen gehör från majoriteten.

Förutom att Lars Ohly valdes till partiledare röstade kongressen sent på fredagskvällen också fram ett nytt partiprogram. Ett program som ska ge vänsterpartiet en tydligare och mer feministisk inriktning. Man ska jobba för ett utträde ur EU, acceptera civil olydnad, man kräver att utländska arbetare i Sverige ska lyda under svenska kollektivavtal och man kommer även fokusera på regionala problem.

- I Skåne gäller det framför allt det antirasistiska arbetet, säger Vilmer Andersen

Vänsterpartiets kongress kallas ”Vägval vänster” och enligt Vilmer Andersen har partiet gjort sitt val.

- Vi ska bli ett tydligare parti och också ett tydligare vänsterparti, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".