Karin Svensson Smith (v)

Svensson Smith flaggar för splittring

Traditionalisterna tog över vänsterpartiets kongress i helgen. Reformvänliga politiker röstades bort från eller kom inte in i partistyrelsen. En av dem, riksdagsledamoten Karin Svensson Smith, är missnöjd med kongressens beslut.

- Det här är ett steg bakåt i utvecklingen. Jag vill inte tillbaka till den gamla kommunistiska politiken. Jag ser hellre att vi är ett modernt vänsterparti, säger Karin Svensson Smith.

Hur nära är ni en partisplittring?

- Vi fortsätter att jobba i vänsterpartiet. Men om den här linjen fortsätter är det logiskt att man återinför k:et i partinamnet. I ett sådant parti kan inte vi som är gröna vänstersocialister känna oss hemma. Det är rätt så uppenbart.

Splittringen går mellan traditionalisterna i partistyrelsen och de mer reformvänliga politikerna i riksdagsgruppen. Men Karin Svensson Smith tror inte att den nya styrelsen kommer påverka hennes arbete som politiker.

- Vi har fått ett mandat av väljarna som vi tänker förvalta. Dessutom är plakatpolitikerna i styrelsen ofta ganska platta när det gäller att genomföra politik praktiskt, säger Karin Svensson Smith.

david.rasmusson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".