Protester mot sjukhusplaner

Region Skånes ny sjukvårdsplaner har upprört personalen i på sjukhuset i Trelleborg. Enligt det nya förslaget ska sjukhuset inte ha dagens breda kompetens utan istället specialisera sig på ortopedi. På lördagen var sköterskorna ute i Trelleborg och samlade in namnunderskrifter.

- Jobbet kommer att bli enformigt och monotont, säger sjuksköterskan Kaj Persson.

Argumentet att reformen kommer spara pengar åt regionen tror man inte på.

- Tänk på alla transportkostnader, säger undersköterskan Anita Böök.

Enligt det nya förslaget kommer alla Region Skånes sjukhus att vara kvar men vårdutbudet kommer att variera. De olika sjukhusen kommer att få specialistkompetens istället för dagens bredare. Till exempel skall man i Trelleborg inrikta sig på ortopedi, i Ystad på gynekologi och i Hässleholm på idrottsmedicin. Det är den här specialiseringen som man protesterar mot i Trelleborg. Många av operationerna man kommer att tvingas resa för att göra, är av den typen som man kanske bara gör en gång i livet. Men sköterskan Kaj Persson tycker i alla fall att närheten till sjukvården är viktig.

- Tänk på de gamla, det är inte lätt för äldre anhöriga att förflytta sig kors och tvärs genom Skåne, säger han.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".