Advokat kritiserar häktningsbeslut

De två tonårspojkarna från Helsingborg som är misstänkta för våldtäkt på en jämnårig flicka ska sitta kvar i häktet. Det har hovrätten i Malmö slagit fast. Men beslutet upprör den ene pojkens advokat, Stefan Rosell.

- Jag har inte fått någon motivering av hovrätten. När det gäller häktning av barn måste man kunna presentera synnerliga skäl för att hålla dem inlåsta. Det har inte gjorts, säger Stefan Rosell.

Pojkarna, 16 respektive 17 år gamla, misstänks för grov våldtäkt. Enligt kammaråklagare Christer Forsman ska de ha våldtagit en 15-årig flicka på sin skola vid två tillfällen en gång i december förra året, och en gång i januari. Pojkarna ska också ha hotat flickan till livet om hon berättade något. De anhölls den 9 februari. Men tingsrätten i Helsingborg släppte dem eftersom rätten inte ansåg att bevisen var klara nog. Men det tyckte hovrätten i Malmö dit häktningsbeslutet överklagades. Försvarsadvokat Stefan Rosell tycker att man måste vara mycket försiktig när det gäller häktning av minderåriga.

- Det ska endast användas som en nödåtgärd, säger han.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".