Mindre vård för pengarna

Den skånska sjukvården blev mindre effektiv förra året. Enligt statistik från Region Skåne så minskade produktiviteten på de skånska sjukhusen med drygt en procent 2003.

Förutom Centralsjukhuset i Kristianstad och Ystads lasarett så har produktiviteten minskat på de skånska sjukhusen. Framförallt blev de mindre sjukhusen i Landskrona, Trelleborg, och Ängelholm mindre effektiva förra året. Där minskade vårdproduktionen per arbetad timma förra året med drygt 2,5 procent enligt statistik ur årsredovisningarna som nu är klara.

Enligt Lennart Svensson, sjukhuschef i Ängelholm, har man dragit ner på vårdproduktionen men inte personalen i motsvarande grad.

Förra året övergick Ängelholms sjukhus från aktiebolag till förvaltningsdrift igen. Enligt en revisionsrapport fick det personalen att tappa sugen. Och när det nu visar sig att produktiviteten sjönk i de forna bolagen i Ängelholm och Helsingborg, ger moderaten Pia Dahl den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken kritik.
– Jag tycker att det har gått jättedåligt. Produktionen har ju helt klart blivit sämre på sjukhusen och bolagstiden var bra, det producerades väldigt mycket under den tiden.

Förändring i produktiviteten på de skånska sjukhusen 2003:
Usil: -1,7%
Umas: -1,0%
CSK: 2,4%
Helsingborg: -0,7%
Ystad: 0,5%
Trelleborg: -2,6%
Landskrona: -2,6%
Hässleholm: -0,5%
Ängelholm: -2,9%
Alla sjukhus: -1,2%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista