Nytt vård- och forskningscenter för våldsbenägna

Chefen för psykiatrin i Malmö, Herman Holm, vill starta ett nationellt centrum för forskning kring vård av kriminella och våldsbenägna människor.

Idag får socialdepartementet en ansökan om pengar. Mellan 30 och 40 miljoner uppskattar Herman Holm att det skulle behövas för att komma igång.

Psykiatrin vill försöka hitta nya former för att stötta och vårda kriminella med psykiska störningar och våldstendenser. Idag är det mycket som brister, och som gör att det lätt blir återfall.

- Kunskapen om hur man tar hand om dessa människor är inte så stor. Många har sökt vård i sjukvården, andra har fått hjälp av kommunen eller varit omhändertagna av kriminalvården. Men organisationen av hjälpen hänger inte ihop. Dessa människor hamnar ofta mellan olika stolar. Dessutom har antalet vårdplatser inom psykiatrin minskat, säger Herman Holm.

På den avdelning som man vill starta skulle det finnas forskning, arbete med diagnostik, preventivt arbete, och även en slutenvårdsenhet och eftervård, men när det gäller vårdplatserna skulle det inte vara ett nationellt upptagningsområde, utan samma som idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista