Rökfritt vid hälften av uteserveringsborden

Miljökontoret i Malmö vill gå ett steg längre än regeringen och förbjuda rökning på vissa platser även utomhus. Det gäller uteserveringar där miljökontoret menar att hälften av platserna för bör vara rökfria.

Förslaget ingår i den tobakspolicy som miljönämnden snart ska ta ställning till. Och så här motiverar miljöinspektör Åsa Thorné förslaget:

– Är man allergiker eller bara vill undgå rök, så ska man kunna det, även på en uteservering. Många av uteserveringarna i Malmö är trånga, säger hon.

Frågan är om röken kan bibehålla koncentrationen så länge utomhus att den kan skada omgivningen eller påverka t ex astmatiker på bordet intill.

– Jag tycker det känns något överdrivet. Det är nog inte vid många tillfällen per år som det skulle kunna påverka närmsta granne. Detta på grund av vindar som för bort röken, säger Marie Häger som är doktor i naturgeografi vid IVL Svenska miljöinstitutet, tidigare Institutet för vatten och luftvårdsforskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".