Sjukvårdsupplysningen i Region Skåne får kritik

Den revisionsfirma som granskat Region Skånes sjukvårdsupplysning anser att det fortfarande finns stora brister i verksamheten. Man tycker inte att Region Skåne ska förlänga avtalet med Telia Sonera om inte det blir bättre.

Under vintern har revisionsfirman Ernst & Young gjort ytterligare en granskning av sjukvårdsupplysningen i Skåne. Och har kommit fram till att den fortfarande, ett år efter förra granskningen, inte fungerar som den ska. Bland annat konstaterar man bara drygt 300 000 samtal ringdes till upplysningen under ett år. Det finns kapacitet för 900 000. Men trots att bara en tredjedel av kapaciteten utnyttjas är det svårt att komma fram.

Dessutom är kännedomen om tjänsten för liten både bland allmänheten och inom Region Skåne skriver man, och menar att själva vinsten med sjukvårdsupplysningen uteblir när den inte används. Tanken var att man skulle ringa dit innan man åkte till sjukhus och på så sätt skulle en hel del onödiga besök förhindras.

På alla nivåer inom organisationen och bland de företag som är inblandade finns ett utbrett missnöje. Bland annat tycker en del det är omständigt och konstigt att Region Skåne har köpt hela tjänsten av en teknikleverantör, Telia Sonera, som i sin tur köpt in den medicinska kompetensen, själva sjukvårdsupplysningen av ett annat företag, Proffice Care.  Det har skapat långa kommunikationsvägar och skapat en hel del missförstånd och intressekonflikter.

Eftersom Telia redan för ett år sedan fick kritik i en revisionsrapport om att inte tjänsten fungerade som den skulle, så anser revisorerna att avtalet inte ska förlängas när det löper ut den sista november i år. Om det inte blir tydliga förbättringar. Dessutom planeras en rikstäckande sjukvårdsupplysning med start någon gång under 2005 som Region Skåne kan ansluta sig till i stället.

Revisorerna tycker det är hög tid att politikerna inom Region Skåne tar sig en funderare över hur sjukvårdsupplysningen ska se ut efter den sista november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista