Hyresrätt blir bostadsrätt

Brister på hyresrätter fortsätter att öka i Skåne. Fler och fler väljer att omvandla sin hyresrätt till bostadsrätt och trots att det är stor inflyttning till regionen, bygger man inga fler hyresrätter.

- Det beror främst på hur lagen ser ut idag för hyresrätter. Hyresrättsägarna riskerar att få hyran omprövad , vilket skulle kunna betyda att de får betala tillbaka pengar. Många väljer då istället att investera i bostadsrätter eftersom det anses säkrare, förklarar Nils-Göran Larsson, som är VD för fastighetsägarnas branschorganisation.

Omvandlingen av bostadsrätter till hyresrätter ökar i kraftig takt och i Skåne har 2233 hyresrätter blivit bostadsrätter de senaste fem åren. Därutöver byggs i stort sett bara dyra bostadsräter och resultatet blir att det är näst intill omöjligt att komma in på bostadsmarknaden i de skånska storstadsregionerna.

Men Nils-Göran Larsson tror att det trots allt finns hopp för hyresmarknaden.

-Förhoppningsvis blir det snart en lagändring som gör det lättare för investerare att förutse sina intäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".