Hallandsåsen

Nu finns en tunnel genom Hallandsåsen

För första gången finns det nu en tunnelförbindelse rakt igenom Hallandsåsen. I förmiddags fick tunnelborrmaskinen Åsa, som borrar från söder kontakt med en mindre arbetstunnel som byggt från norra sidan av åsen.

Det är fortfarande 700 meter kvar att borra innan Trafikverket har en riktig järnvägstunnel genom hela åsen från norr till söder, och det arbetet beräknas inte var klart förrän tidigt i höst. Men trots det Per Rydberg som är projektchef för tunnelbygget dagens genombrott som en milstolpe.

– Vi har haft en tuff period sedan efter jul med en av de svåraste passagerna genom den så kallade Möllebackzonen. Nu kan vi lägga det bakom oss och det känns väldigt skönt, säger Per Rydberg.

Genombrottet innebär att tunnelbyggarna tagit sig igenom den del av Möllebackzonen som är väldigt vattensjuk, och där borrningen därför gått väldigt sakta. Nu har man kommit in i en del av Möllebackzonen där berget är nerfryst inför borrningen.

Tunnelborren har redan borrat 30 av de 120 frysta metrarna. Det är torrt och har gått bra, enligt Per Rydberg.

En fördel med att det nu finns tunnel genom hela åsen är också att det blir lättare att planera för borrningen av den västra tunneln som ska starta våren 2011. Tunnelbyggarna har fått en fullständig kartläggning av geologin på hela sträckan och därmed ett bra underlag för att planera borrningen av den västra tunneln.

– Dessutom har vi hela östra tunneln som en arbetstunnel. Det gör att vi kommer åt den västra tunneln på många ställen där vi haft det besvärligt och kan komma in och göra förbehandlingar, säger Per Rydberg.

Bosse Johansson

bo.johansson@sverigesradio.se
042-13 33 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista