Annorlunda studentkampanj

En något udda kampanj ska locka till utbildning på andra sidan sundet. Avgångselever i öresundsregionen möter under den här veckan en lite annorlunda kampanj i skolorna. En ask mintpastiller skall locka dem att upptäcka studiemöjligheterna på andra sidan sundet, inför kommande funderingar på att läsa vidare. Först ut bland de skånska skolorna var Malmö Borgarskola.

 -Ja, det var annorlunda. Det var skoj, man kollade ju i den för att se vad det var, mer än vad man tittar på andra saker, säger Elinor Bolin som läser andra året samhälle-företag på Malmö Borgarskola. Hon får medhåll av Nils Assarsson som går i samma klass.

– Ja, det var kul. Halstabletten gjorde susen.

Förpackningarna ligger ju mest på golvet här, tror ni att folk tar till sig informationen i askarna?

- Jag läste i alla fall innehållsförteckningen. Den är rätt så rolig eftersom den är skrivet på ett annorlunda sätt, det är ju skrivet som att det var ett läkemedel men gör reklam för Danmark. Jag tyckte det var en skojig idé, säger Elinor Bolin.

Varje år har runt 400-500 svenskar de senaste åren studerat vid danska universitet, i synnerhet vid Köpenhamns universitet men även Odense, Århus, Ålborg och Roskilde. De svenska studenterna väljer framför allt att läsa till läkare eller arkitekt.

Ungefär lika många danska studenter har valt att plugga i Malmö eller Lund men de föredrar fristående kurser, i synnerhet inom sociologi, teologi och psykologi. Jean-Daniel Maurin är projektledare på Öresund Network som tillsammans med Öresundsuniversitetet har tagit fram kampanjen. Han menar att det är viktigt att få unga människor att upptäcka fördelarna med att utbilda sig på respektive sida sundet för att integrationen mellan länderna skall bli av.

– På sikt handlar det ju om att ungdomarna är de som skapar själva Öresundsregionen. Börjar man ta för sig av fördelarna i båda länderna så får vi ju en större tillväxt, integration och hela regionen utvecklas, säger Jean-Daniel Maurin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista