Trelleborgsprotest mot sjukhusförslag

Över 4 000 trelleborgare har skrivit på protestlistor mot förslaget att specialisera sjukhusvården i Skåne. För Trelleborgs sjukhus innebär förslaget att sjukhuset skulle koncentrera sig på knä- och höftledsoperationer. På lördag planeras en demonstration i Trelleborg mot förslaget.

- Är man nyopererad mår man inte jättebra. Om man då ska transporteras hem 10-15 mil är det inte bra vård för patienten, säger narkossköterskan Jeanette Schelin som är en av dem som tagit initiativ till protestlistorna.

Det var för fjorton dagar sen som Region Skåne la fram det förslag som kallades Skånsk Livskraft, och som är en långsiktig planering för hur sjukvården ska utvecklas i regionen. Det har tidigare varit diskussioner om att sjukhus eventuellt skulle läggas ner, men istället väljer man nu att behålla samtliga enheter och specialinrikta vården på de mindre sjukhusen. Till exempel kommer man i Trelleborg främst att utföra höft- och knäledsoperationer, medan patienter som behöver andra planerade operationer får åka till Landskrona, Ängelholm eller Ystad.

Jeanette Schelin säger att hon märker att många patienter är tveksamma till att behöva åka någon annanstans för att få sin behandling. Hon tycker också att specialiseringen är en stor nackdel för personalen.

- Man får en kompetensförlust. Stimulansen att man har mångfald i vårdarbetet kommer att försvinna, säger Jeanette Schelin som hoppas att protesterna kommer att ge resultat.

- Vi hoppas att de kommer att lyssna på oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".